Reklama
 
Blog | Jan Trnka

„Liberálové“ versus Klinika

“Naše strana je postavena na liberálně-konzervativních základech, které uznávám, ale právě proto, že se Klinika v mnoha ohledech chová protiprávně, což nelze popřít, jsem se rozhodl oslovit občany jak tuto situaci vnímají…Celkově jsem přesvědčen, že protiprávní chování v jakékoliv formě a snaha neuznávat zákony rozhodně nepřináší klid už v tak rozbouřené době, v které se nacházíme,” napsal v odpovědi na jeden z dopisů podporujících Autonomní sociální centrum Klinika Alexander Bellu z ODS, toho času místostarosta Prahy 3.

Bylo to již zmíněno mnohokrát na mnoha místech, ale zopakujme si, v čem kolektiv Kliniky jedná “protiprávně”. Původně ztracená, nedávno téměř zázračně objevená, padesát let stará kolaudační dokumentace k budově bývalé plicní polikliniky říká, že budova byla zkolaudována jako, ano, zdravotnické zařízení. Autonomní sociální centrum tedy má požádat o rekolaudaci pro účely, k nimž budovu používá nyní, o což se také od “nalezení” kolaudační dokumentace kolektiv usilovně snaží. Tolik k “protiprávnímu” chování. Jde jen a pouze o administrativní záležitost.

Liberalismus je politický směr, pro nějž je hlavní hodnotou lidská svoboda, kterou lze omezit jen v nejnutnějších případech. Lidé na Klinice se svobodně scházejí, svobodně rozvíjejí svůj umělecký, lingvistický či jiný potenciál, svobodně se baví a svobodně se vzdělávají, přesto se radnice Prahy 3 aktivně snaží tyto svobodné aktivity zatrhnout. Je možné, že by pro liberálního konzervativce Alexandra Bellua byl nesoulad se stavební dokumentací, který lze snadným administrativním postupem odstranit, oním nejnutnějším důvodem k omezení svobody?

Možná je ale liberalismus pana Bellua přeci jen slabý, o svobodu a samostatnou lidskou činorodost mu zas až tak nejde a v jeho politickém názoru převládá konzervativismus. Konzervativismus, který “v rozbouřené době” hledá normalizační klid na práci. Konzervativismus, který chce svobodu jen pro některé a demokracii považuje za nutné zlo. Konzervativismus, který se nekontrolované svobody pro jiné děsí.

Liberalismus při svém vzniku stál právě proti konzervatismu, nová svoboda proti starým privilegiím. ODS tyto protiklady prý spojuje. Podle mého a podle toho, co dělají její politici a političky, tomu tak není. Z liberalismu si vzali jen neomezenou výměnu zboží, neboť z historie dobře vědí, že není lepšího nástroje pro akumulaci bohatství a tím i moci. Zbytek tohoto progresívního proudu odmítli a nahradili konzervativními hodnotami kontroly a pořádku.

Vzal jsem si zde za příklad jednoho politika ODS brojícího proti Autonomnímu centru Klinika. Ale volání po pořádku na úkor demokracie, účelové vymáhání předpisů oproti svobodě se ozývá i z jiných stran ohánějících se přívlastkem liberální. Liberalismus chce svobodu a zdráhá se ji omezit. ODS, zde ústy a perem pana Bellua, chce svobodu omezit, aby zachoval byrokratický pořádek. Mějme se před deklarovaným “liberalismem” na pozoru.

Reklama