Reklama
 
Blog | Jan Trnka

Zeman jako šance

Volba Miloše Zemana nám může paradoxně ukázat cestu z postkomunismu.

Mnoho slov bylo už napsáno o proběhlých prezidentských volbách, jejich vítězi i o obou táborech voličů. Miloš Zeman nebude prvním prezidentem České republiky, který byl zvolen pomocí lží a podvodů, ale je pravděpodobné, že svého předchůdce předčí svou ochotou pravidla ohýbat a překračovat i v prezidentské funkci. Co to pro nás, občany České republiky, znamená?
Demokracie – tedy rovné a svobodné volební právo všech dospělých občanů-, není nezbytnou, ale hlavně ani postačující podmínkou svobodné a otevřené splečnosti; to je jedna z mnoha inspirativních myšlenek nedávno zemřelého historika Tonyho Judta. Demokracie takto chápaná má svoje výhody i nevýhody, ale bez základní kostry pravidel a všeobecné ochoty je dodržovat hrozí každé společnosti pád do autoritarianismu, jak jsme to viděli v dějinách už mnohokrát.
Respekt k ústavě, právnímu řádu i politickým zvyklostem, respekt k samotné ideji svobodné společnosti, ve které je soupeření politických idejí dlouhodobě možné pouze při dodržování těchto pravidel, tak musí být nadřazen i výsledkům svobodných voleb, ať jsou jakékoli.
Naše země má veliké štěstí, že je součástí nadnárodního společenství, které by případné excesy tlumilo, a že kolem nás již téměř nejsou nesvobodné mocnosti, které by naopak našeho zaváhání chtěly využít ke svým cílům. Avšak i v této historicky výjimečné době není možné zanedbávat péči o naši společnost.
Rusko je příkladem země, kde navzdory demokracii (byť asi přidušené) se společnost stává stále nesvobodnější – a není pochyb o tom, že za tím stojí právě neúcta Vladimíra Putina a jeho „demokraticky zvolené“ junty k pravidlům fungování svobodného státu. O identitě svobody a demokracie (tedy vhození hlasu do urny jednou za čytři roky) jsme mnohokrát slyšeli od Václava Klause. Nemá pravdu, stejně jako nemá pravdu Putin a jako nemá pravdu ani Zeman.
Zvolení Miloše Zemana je šancí pro naši zemi. Tváří v tvář mocnému člověku bez respektu k čemukoli se naše instituce i my občané můžeme (ať už pudem sebezáchovy či náhlým prozřením) naučit respektu k pravidlům. Jejich okaté přehlížení nám může ukázat jejich důležitost. Taková je alespoň moje naděje.

Reklama